www.iiiWe.com » تجربه‌ی ۹ کشور در مبارزه با آلودگی هوا و رفتار با خودروها

 صفحه شخصی م افتخاری   
 
نام و نام خانوادگی: م افتخاری
استان: اصفهان - شهرستان: اصفهان
رشته: کارشناسی ارشد عمران - پایه نظام مهندسی: یک
شغل:  ناظر - مشاور - مدیرپروژه
شماره نظام مهندسی:  2465
تاریخ عضویت:  1388/12/26
 روزنوشت ها    
 

 تجربه‌ی ۹ کشور در مبارزه با آلودگی هوا و رفتار با خودروها بخش محیط زیست

9

■ از ساخت بزرگراه برای دوچرخه
تا حذف کامل خودروهای بنزینی و گازوییلی


در سال ۲۰۱۵، مقامات اسلو، پایتخت نروژ، اعلام کردند که ورود خودروها به مرکز شهر در سال ۲۰۱۹ ممنوع خواهد شد. در همان زمان این طرح با اعتراضاتی از سوی شرکت‌های تجاری روبه‌رو شد و اجرایی شدنِ آن را برای مقامات ذی‌ربط سخت کرد. بنابراین، مقامات دولتی و شهری به جست‌وجوی راه‌های هوشمندانه‌تری برای اجرایی کردن این طرح پرداختند.

در ژوئیه ۲۰۱۷، شورای شهر اسلو به جای اینکه خودروها را از مرکز شهر دور کند، راه ورود به این بخش را با حذف جاهای پارک به این منطقه سخت و سخت‌تر کرد. چند ماه پیش نیز نروژ تائید کرد قانونی را برای حذف حرکت خودروهای بنزینی ‌و دیزلی تا سال ۲۰۲۵ در دست تصویب و اجرا دارد.

شهر اسلو راه ورود خودروها به مرکز شهر را سخت‌تر کرد
برای بزرگ‌نمایی، روی عکس‌ کلیک کنید.‌

اما شهرهای نروژ تنها نقاط جهان نیستند که قصد دارند حرکت اتومبیل‌ها را در مناطق مرکزی کم کرده یا محدود سازند. سیاست‌گذاران شهری و برنامه‌ریزان کلان‌شهرها توفانی را برای حرکت راحت‌تر عابران پیاده و کاهش انتشارگازهای CO۲ ناشی از سوخت‌های فسیلی در سراسر جهان آغاز کرده‌اند.

در این فهرست با شهرهای پیشرو در حذف عبور و مرور خودروها آشنا خواهید شد.

"اسلو" نروژ ممنوعیت عبور و مرور خودروها را تا سال ۲۰۱۹ اجرائی خواهد کرد.

طرح ممنوعیت عبور و مرور خودروها تا سال ۲۰۱۹ در اسلو به نمایش درخواهد آمد در مدت ۶ سال، جامعیت این طرح تمامی شهرهای نروژ را در بر خواهد گرفت.

پایتخت نروژ سرمایه‌گذاری سنگینی را در بخش سامانه‌ حمل و نقل عمومی انجام داده و ۳۵ مایل از جاده‌ها و خیابان‌ها را به پیست دوچرخه‌سواری تبدیل کرده است.

مادرید برنامه‌های گسترده‌تری در پیش دارد
برای بزرگ‌نمایی، روی عکس‌ کلیک کنید.‌

مقامات شهر مادرید در اسپانیا قصد دارند تا مانع ورود خودروها به محوطه‌ای به شعاع ۲ کیلومتر از مرکز شهر شود. البته این برنامه را از سال ۲۰۲۰ به شکلی قانونی اجرایی خواهد شد. برنامه‌ریزان شهری همچنین قصد دارند قوانین را در ۲۴ شهر شلوغ اسپانیا به گونه‌ای بازطراحی کنند که مردم به جای رانندگی به پیاده‌روی در این مناطق روی آورند.

برنامه "برنامه تحرک پایدار" قصد دارد میزان استفاده از خودروها را از ۲۹ درصد به ۲۳ درصد کاهش دهد. رانندگانی که این قوانین را نادیده بگیرند، ملزم به پرداخت جریمه‌ای حدود ۱۰۰ دلاری هستند. خودروهای آلوده‌کننده نیز جریمه بیشتری را برای پارک خواهند پرداخت.

شهر چنگدو در چین بر مبنای کاهش جدی تردد خودروها طراحی شده است
برای بزرگ‌نمایی، روی عکس‌ کلیک کنید.‌

آدرین ویل و گردون گیل با الهام از پایه طراحی شهر شیکاگو شهرک مسکونی جدیدی را برای یکی از شهرهای چین طراحی کرده اند.

این شهر با استراتژی مبتنی بر پیاده روی ساخته شده است. با این استراتژی راه رفتن از رانندگی در شهر آسانتر می‌شود. ساختار شهر به گونه‌ای است که مردم می‌توانند اکثر نیازهای خود را با ۱۵ دقیقه پیاده‌روی روزانه به دست آورند.

با وجود اینکه در چنگدو رفت‌و آمد خودروها ممنوع نیست، اما تنها نیمی از جاده‌ها و خیابان‌های این شهر ۸۰ هزار نفری امکان رفت و آمد خودروها را فراهم می‌آورند. قرار بود این شهرک با چنین شرایط و مقرراتی تا سال ۲۰۲۰ ساخته شود اما به دلیل مشکلات ناحیه‌ای احتمالا با تاخیر مواجه خواهد شد.

هامبورگ پیاده‌روی را لذت‌بخش و رانندگی را سخت می‌کند
برای بزرگ‌نمایی، روی عکس‌ کلیک کنید.‌

این شهر آلمانی قصد دارد تا پیاده‌روی و دوچرخه سواری را بر سامانه‌های حمل و نقل شخصی مسلط کند. در دو دهه آینده هامبورگ شمار خودروها را کاهش داده و تنها به عابران و دوچرخه سواران اجازه ورود به مناطق خاص را خواهد داد.

این پروژه"شبکه سبز" نام دارد و در اصل یک فضای ارتباطی است که بدون استفاده از خودرو کاملا قابل دسترسی است. شبکه سبز تا سال ۲۰۳۵ بیش از ۴۰ درصد فضای عمومی هامبورگ را در بر خواهد گرفت و شامل پارک‌ها، فضاهای بازی و محوطه‌های ورزشی می‌شود.

فرمان‌روایی دوچرخه‌ها در کپنهاگ دانمارک ادامه می‌یابد
برای بزرگ‌نمایی، روی عکس‌ کلیک کنید.‌

امروزه نیمی از جمعیت مردم کپنهاک مسیر خانه تا دفتر کار خود را سوار بر دوچرخه طی می‌کنند. مردم شهر کپنهاگ این توانایی را مدیون تلاش مقامات شهری هستند که طرح "ناحیه عابرین پیاده" را از سال ۱۹۶۰ پایه‌گذاری کرد. پایتخت دانمارک اینک پیست‌های دوچرخه‌سواری خود را به ۲۰۰ مایل رسانده و کمترین درصد مالکیت خودرو در اروپا را دارد.

هدف بعدی مقامات این شهر ساخت سوپربزرگراه‌ها برای دوچرخه‌هاست. آنها قصد دارند خطوط ویژه دوچرخه‌ها را به حومه شهرها گسترش دهند. ۲۸ مسیر اولیه این طرح در سال ۲۰۱۴ بازگشایی شدند و ۱۱ مسیر دیگر تا پایان سال ۲۰۱۸ تکمیل خواهند شد. این شهر تضمین کرده‌ تا سال ۲۰۲۵ عاری از کربن شود.

پاریس آمد و شدِ دیزلی‌ها را ممنوع و شمار دوچرخه‌ها را دو برابر خواهد کرد

زمانی که پاریس ورود و خروج خودروها را با توجه به پلاک محدود ساخت، آلودگی در این شهر ۳۰ درصد کاهش نشان داد. در حال حاضر نیز مقامات شهری با سیاست‌های سخت‌گیرانه تلاش دارند تا مانع ورود رانندگان به مرکز شهر شوند.

از جولای ۲۰۱۶ نیز تمام خودروهای ساخت پیش از سال ۱۹۹۷ از ورود به مرکز شهر در طول روزهای هفته منع شده‌اند و در صورت تخطی از این قانون جریمه خواهند شد. با این وجود این خودروها می‌توانند در طول تعطیلات آخر هفته وارد محدوده ترافیکی شوند.

شهردار پاریس همچنین اعلام کرده که تا سال ۲۰۲۰ قصد دو برابر کردن خطوط دوچرخه‌سواری و افزایش استفاده از خودروهای الکتریکی را دارد. این شهر همچنین از تلاش‌های کوتاه مدت خود برای محدود کردن گازهای گلخانه‌ای دست برنخواهد داشت. پاریس اولین روز بدون خودروی خود را در سال ۲۰۱۵ برگزار کرد و در سال ۲۰۱۶ برای تصویب قانون یکشنبه‌های بدون خودرو تلاش زیادی از خود نشان داد.

لندن از رانندگان تقاضای پرداخت جریمه‌ی تراکم و انباشتگی دارد
برای بزرگ‌نمایی، روی عکس‌ کلیک کنید.‌

دقیقا مانند پاریس، لندن هم عبور و مرور خودروهای دیزلی تا سال ۲۰۲۰ را ممنوع خواهد کرد.

در حال حاضر مقامات شهری با سیاست‌های سخت‌گیرانه به جریمه موتورهای دیزلی می‌پردازند که وارد مناطق مرکزی شهر می‌شوند. این مبلغ در ساعات اوج ترافیک به مبلغ ۱۲.۵۰ دلار در روز می‌رسد. آنها این بها را "جریمه تراکم" می‌نامند.

بروکسل بلژیک، ناحیه‌ی بدون خودرو در اروپا

بیشتر خیابان‌ها و میادین اصلی شهر بلژیک پر از بازارهای بورس و مراکز عمده فروشی و همواره میز مملو از عابران پیاده است. خیابان‌های این شهر پس از کپنهاگ در دانمارک دومین منطقه بزرگ بدون خودرو در اروپا هستند.
در سال ۲۰۰۲ بروکسل برای اولین بار "هفته تحرک" را با تشویق سیاست‌های استفاده از حمل و نقل عمومی به جای خودروهای شخصی معرفی کرد. ورود خودروها به مرکز این شهر در یکی از روزهای سپتامبر ممنوع است. مقامات این شهر به دنبال راه‌های بیشتری برای ایجاد مناطق بدون خودرو هستند. بروکسلی‌ها حتی پیشنهاد ساخت بلوارهای چهارلاینه برای عابران پیاده را مطرح کرده است. این کشور همچنین عبور و مرور خودروهای ساخته شده قبل از سال ۱۹۹۸ به مرکز شهر را ممنوع کرده است.

برلین آلمان، ابربزرگراهی برای دوچرخه‌ها ساخته است
برای بزرگ‌نمایی، روی عکس‌ کلیک کنید.‌

در سال ۲۰۰۸ مقامات برلین در آلمان به منظور کاهش آلودگی هوا و مسائل زیست محیطی، ورود خودروهای دیزلی و بنزینی به ناحیه‌ای از این شهر را ممنوع کردند. این منطقه مساحتی به وسعت ۸۸ کیلومتر از مرکز شهر را در بر می‌گیرد و تقریبا زندگی یک سوم ساکنان این شهر را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

برلین همچنین اعلام کرده که قصد دارد ابربزرگراه‌های وسیعی و گسترده‌ای را برای دوچرخه‌ها بسازد که رفت و آمد خودروها در آن معنایی ندارد.

برگرفته از :
عصرایران

چهارشنبه 13 دی 1396 ساعت 06:57  
 نظرات