طراحی معماری و سازماندهی فضاها بدون تجسم درست معمار از تعریف فضا و تجسم سهبعدی مکانها امری بیمعنی است و در زندگی و حرفه معمار از اهمیت زیادی برخوردار است. خوشبختانه میتوان گفت هوش فضایی صرفاً استعدادی ذاتی نبوده و با یادگیری راهکارها و تمرینهای روزانه میتوان این مهارت را آموخت و تقویت کرد. در ادامه برای مشاهدهی ۹ تمرین روزانهی ساده برای ارتقای تجسم و هوش سه بعدی معمارانه با ما همراه باشید:
۱. استفاده از کلمات مناسب برای توضیح فضابرخی از مطالعات و تحقیقات در این باب نشان می دهد استفاده از کلمات مناسب برای توضیح محل قرارگیری ساختمان ها و اجسام و نحوه آدرس دهی مناسب می تواند تمرین بسیار موثری در ذهن معمار به مرور ایجاد کرده که منتهی به افزایش قوه تجسم فضایی می گردد برای مثال در صحبت های روزمره به جای استفاده از کلمه "اینجا" و یا "آنجا" سعی کنید از توصیف دقیق تری برای آدرس دهی مانند "در قفسه بالای کمد سمت راست" یا " پشت درب جنوبی سمت چپ" استفاده کنید. این تمرین ساده روزمره ذهن شما را برای تجسم مکان دقیق اجسام و تجسم جسم در کل فضا تقویت می کند.
۲. شطرنجبازی شطرنج علاوه بر تقویت ذهن، به دلیل پیش بینی و فکر به قدم های بعدی و تجسم حرکت بعدی مهره ها، استراتژی خوبی برای تمرین تجسم، بدون حرکت دادن مهره های شطرنج است .حفظ ترکیب فضایی بازی و مهره ها در ذهن و مقایسه گزینه های موجود و اتخاب بهترین حرکت می تواند کمک بسیار بزرگی برای تجسم آنچه به چشم نمی بینید باشد.
۳. بازی با لگو (Lego)بازی با لگو علاوه بر بازی و سرگرمی به دلیل "اکتشاف فضایی" بیشتر از جنبه سرگرم کننده بودن می تواند جنبه آموزشی و تقویت مهارت از راه های موثر و خلاقانه داشته باشد به عنوان مثال ساخت فرم ها و اشکال مختلف با استفاده از المان های مدولار و تلفیق راهکارهای خلاقانه برای قرار دادن لگوها در کنار هم می تواند ترکیب فضایی جالب توجهی برای افزایش مهارت های ذهنی افراد در سنین مختلف باشد.
۴. تقویت و استفاده مداوم از حافظهتقویت حافظه در سنین مختلف از راه های بسیار زیادی امکانپذیر می باشد یادگیری زبان جدید می تواند یکی از راهکارهای موثر باشد اما گاهی پیام های ذهنی و فعالیت های روزمره به طور ناخودآگاه بر حافظه تاثیر گذاشته و می تواند نقش موثری ایجاد کند و افراد با جهت دهی به فعالیت های روزمره که به طور مداوم انجام می دهند با تغییر نگرش و تمرین های ذهنی هوشمندانه می توانند کمک بسیار زیادی به تقویت حافظه و ارتقاء آن نمایند برای مثال گاهی شماره تلفن هایی که مداوم با آنها سرو کار دارید و یا نام خیابان ها و کوچه هایی که هر روز از آن ها عبور می کنید و خیلی فعالیت های روزانه خود را به سبکی دیگر به ذهن بسپارید.
۵. بازی های تصویری و کامپیوتریبازی کردن با بازی های ویدیویی و یا کامپیوتری روش بسیار مناسبی برای افزایش درک فضا و تجسم می باشد زیرا این فضاها ترسیمی سه بعدی از فضای واقعی اما مجازی در ذهن شما ایجاد می کند که به واسطه ی آن به محیط بیشتر دقت نموده و در حین درک فضا ایده مناسبی برای قرار دادن ذهن خود در فضایی است که ساختگی است و در حقیقت وجود ندارد و این برای طراحی معماری می تواند بسیار کمک کننده باشد.
۶. در ذهن خود با هواپیما پرواز کنید!اگر از نشستن در مقابل کامپیوتر و یا میز کار خود خسته شدید،تجسم پرواز با یک هواپیمای بدون سرنشین می تواند جایگزین مناسبی برای بازی های کامپیوتری باشد جسمی مثل موبایل یا انچه در دسترس شماست را به عنوان فرمان یک هواپیمای بدون سرنشین تجسم کرده و باپرواز در فضا به خلاقیت و مجسم کردن مسیرها و حرکت های مختلف در فضایی سه بعدی بپرازید.
۷. تجسم نقشه سه بعدی شهر و محل زندگی در ذهننقشه های گوگل و سیستم های GPS که به راحتی امروزه در دسترس همگان قرار دارند گاهی فعالیت ذهنی ما را محدود کرده ند اما با استفاده از این نقشه ها و سعی در استفاده و تطبیق موقعیت خود با نقشه ها در هر کجا هستید می توانید آگاهی و دانش خود را در شناسایی شهر و موقعیت خیابان های اطراف خود افزایش داده و خود را در موقعیت های سه بعدی شهر و کشور تجسم نمایید.
۸. حل پازلبرای اوقات فراغت و سرگرمی از بازی های مفید برای ذهن خود مانند حل مکعب روبیک. پازل، که هم فیزیکی و هم ذهنی مهارت های شما را افزایش می دهد استفاده کنید.
۹. اسکیسدر نهایت، به عنوان معمار نمی توان از ، طراحی های دستی و اسکیس از طراحی لوگو گرفته تا طراحی های هندسی سه بعدی و پرسپکتیو اجسام و ساختمان ها از زوایای متفاوت تا خلق اسکیس از خانه رویایی خود فاصله گرفت و از آنجا که اسکیس از کارهای مورد علاقه معماران محسوب می شود خبر خوب اینکه یکی از مهمترین کارها برای تقویت تجسم شما اسکیس است که می توانید در حین لذت بردن از آن روز به روز این مهارت را افزایش دهید.
برگرفته از :
آرل