پتنتهایی عجیب و غریب در صنعت هواپیماسازی برخی از پتنت های ثبت شده توسط شرکت های هواپیماسازی در خط تولید به کار گرفته خواهند شد اما بیشتر آنها هرگز روشنایی روز را نیز تجربه نخواهند کرد.
عصرایران؛ محمد مهدی حیدرپور – اگر به اندازه ای ثروتمند نیستید که هزینه استفاده از یک جت خصوصی را بپردازید یا بلیت بیزینس کلاس خریداری کنید، پرواز با هواپیما به ویژه در مسیرهایی طولانی می تواند تجربه ای ناخوشایند باشد. اما تولیدکنندگان هواپیما همواره در تلاش هستند تا شرایط را بهتر ساخته و به طور مداوم پتنت هایی را برای نوآوری های جدید ثبت می کنند. به عنوان مثال، ایرباس یکی از بزرگترین شرکت های هوافضا به تازگی اعلام کرده است که سالانه بیش از 600 پتنت ثبت می کند.
به گزارش "گروه علم و فناوری" عصرایران، برخی از پتنت های ثبت شده توسط شرکت های هواپیماسازی در خط تولید به کار گرفته خواهند شد اما بیشتر آنها هرگز روشنایی روز را نیز تجربه نخواهند کرد. برخی از پتنت ها با واقعیت فاصله بسیاری دارند که در ادامه نگاهی به برخی از این نمونه ها خواهیم داشت.
هواپیمایی که در کمتر از یک ساعت از اقیانوس اطلس عبور می کند
این پتنت که در آگوست 2015 ثبت شد به مسافران اجازه می دهد مسافت بین لندن تا نیویورک را در حدود یک ساعت طی کنند و رکورد کنکورد که حدود سه ساعت و نیم است را بشکند. این جت با بال دلتا از سه نوع پیشرانه متفاوت بهره می برد که امکان پرواز عمودی پیش از تامین نیروی لازم برای پروازی با سرعت بیش از سه هزار مایل در ساعت (4,828 کیلومتر در ساعت) را فراهم می کنند.
کابین خلبان بدون پنجره
این پتنت توسط ایرباس در سال 2014 ثبت شد و کابین خلبان در هواپیمای مدرن را به طور کامل بازطراحی کرده است. خلبان ها از نمایشگری دیجتال برای مشاهده محیط اطراف خود استفاده می کنند و نیاز به هر گونه پنجره از بین می رود. در شرایطی که تصاویر این پتنت کابین خلبان را در قسمت دماغه هواپیما نشان می دهند این امکان وجود دارد که کابین خلبان در قسمت عقب هواپیما یا زیر کابین نیز قرار بگیرد که اجازه می دهد دماغه هوپیما بلندتر و آیرودینامیکتر شود.
کابین دوناتی شکل هواپیما
پتنت هواپیمایی با کابین دایره ای توسط اداره پتنت اروپا ثبت شده است. گفته می شود این طراحی حلقه ای امکان حمل مسافر بیشتر نسبت به یک هواپیمای سنتی را فراهم می کند و طراحی "بال پروازی" شکل بهتری برای هواپیما است که اجازه دستیابی به سرعت بیشتر و بهرهوری سوخت بهتر را می دهد. البته چگونگی سوار و پیاده شدن مسافران و سوخت گیری مجدد هواپیما از اشکالات این طرح محسوب می شوند.
محفظه های خواب به سبک یک هتل ژاپنی
اگر قادر به تهیه بلیت بیزینس کلاس نیستید، ناتوانی در دراز کشیدن یکی از شکایت های دائمی شما طی سفرهای طولانی مدت با هواپیما است اما این پتنت که در سپتامبر 2015 ثبت شده می تواند مشکل شما را برطرف کند. محفظه های خواب برای کلاس اکونومی امکان دراز کشیدن و خواب راحت در پرواز را فراهم می کنند. اگرچه راست نشستن در این شرایط اندکی مشکل ساز می شود.
پس از واقعه یازدهم سپتامبر، حصول اطمینان از اقداماتی که مانع از ربودن هواپیما می شوند در کانون توجه طراحان قرار گرفت. این پتنت که در سال 2002 توسط ایرباس به ثبت رسید یک دریچه خارج از ورودی کابین خلبان را شامل می شود. در صورت بروز خطر، این دریچه توسط خلبان به سرعت باز می شود و فرد حمله کننده در سلولی امنیتی زندانی می شود تا هواپیما در مکان امن فرود بیاید.
این پتنت توسط بوئینگ ثبت شده و اساسا یک کوله پشتی متصل شده به صندلی استاندارد هواپیما است. ایده ای که در پس این سیستم قرار گرفته به مسافران اجازه می دهد هنگام تکیه به جلو خوابی راحت را تجربه کند.
شاید یکی از پتنت های نه چندان جالب توجه در فهرست کنونی این صندلی های به سبک زین دوچرخه باشند که در سال 2013 پتنت آن توسط ایرباس ثبت شده است. هیچ گونه پشتی یا میزی برای این صندلی ها در نظر گرفته نشده و فضای پای بسیار کوچکی دارند. به اعتقاد ایرباس، کاهش هزینه ها در پروازهای کوتاه می تواند ارزش درد و رنج نشستن روی این صندلی ها را داشته باشد.
صندلی هایی به شکل تختخواب های تاشو
این صندلی ها یک سیستم صندلی دو ردیفه را در کلاس بیزینس ایجاد می کنند و به شرکت های هواپیمایی اجازه می دهند به بیشینه استفاده از فضا دست یابند. این پتنت توسط ایرباس ثبت شده است.
سفرهای هوایی می توانند کسالت آور باشند اما پتنت دیگری از ایرباس راه حلی برای این مساله ارائه کرده است. کلاه های واقعیت مجازی برای هر صندلی مسافران را از حالت کسالت آور داخلی رها کرده و امکان مشاهده فیلم و گوش دادن به موسیقی را فراهم می کنند.
این طراحی توسط شرکت زودیاک به عنوان طرحی کارآمدتر با صرفه جویی بیشتر در فضای داخلی هواپیما ارائه شده است. گفته می شود این پتنت بیش از چهار اینچ فضای پای بیشتر و 15 درصد فضای بیشتر بین صندلی ها ارائه می کند. البته مشاهده چهره مسافران دیگر آن هم به مدت چند ساعت چندان دلنشین به نظر نمی رسد.
بوئینگ 787 دارای پنجره هایی است که می توانند تاریک یا روشن شوند اما این پتنت ایرباس یک گام فراتر رفته و پنجره ای تعاملی را ارائه می کند. این روشی برای تجسم تعاملی اطلاعات در داخل کابین هواپیما است. اگرچه جزئیات دقیقی درباره این پنجره ها منتشر نشده اما ممکن است به مسافران اجازه دهند هنگام پرواز بر فراز مناطق مشهور اطلاعاتی را درباره آنها دریافت کنند و به موسیقی گوش دهند. تمامی این کارها تنها با چند لمس ساده روی پنجره صورت می گیرد..