www.iiiWe.com » خودروی الکتریکی جدید و ارزان به بازار می‌آید : رنو کوئید

 صفحه شخصی م افتخاری   
 
نام و نام خانوادگی: م افتخاری
استان: اصفهان - شهرستان: اصفهان
رشته: کارشناسی ارشد عمران - پایه نظام مهندسی: یک
شغل:  ناظر - مشاور - مدیرپروژه
شماره نظام مهندسی:  2465
تاریخ عضویت:  1388/12/26
 روزنوشت ها    
 

 خودروی الکتریکی جدید و ارزان به بازار می‌آید : رنو کوئید بخش عمومی

6

برای بزرگ‌نمایی، روی عکس کلیک کنید.‌

در چندسال گذشته، رنو در فکر ارائه‌ی یک خودروی الکتریکی ارزان به بازار بزرگی مانند چین بود؛ رخدادی که اینک در پس از کش‌وقوس‌های فراوان در حال روی دادن است. «کارلوس گوسن»، مدیر مجموعه‌ی مشترک رنو، نیسان و میتسوبیشی اخیراً تأیید کرده که نسخه‌ی الکتریکی کوئید به بازار چین و بسیاری از کشورهای در حال ظهور وارد خواهد شد.

گوسن در این خصوص گفت: ما در چین توانایی فروش خودروی لیف را نداریم. این خودرو بسیار گران و پیچیده است. فروش فلوئنس نیز به دلیل قیمت بالای آن در چین سخت است. بنابراین باید به فکر فروش یک الکتریکی ارزان در چنین بازاری بود.

وی تشریح کرد: مهندسان اتحاد بزرگ سه شرکت رنو، نیسان و میتسوبیشی به توسعه کوئید الکتریکی ارزان برای بازار چین می‌پردازند. خودرویی که تست آن در چین به قابلیت‌های خوبی را از خود نشان داده و بسیار کم هزینه است.

این مدیر ارشد رنو هیچ اطلاعاتی را مبنی بر تاریخ ارائه، فرمت، طیف قیمتی یا گزینه‌های این خودرو ارائه نداده است، اما تاکید کرده که این خودرو به زودی وارد چین و دیگر بازارهای در حال ظهور خواهد شد.

وی خاطر نشان شد: اگر این خودرو در بازار چین موفق ظاهر شود، هیچ دلیلی ندارد که این خودرو به کشورهایی مانند هند، برزیل یا بازارهای خاورمیانه صادر نشود.

کارلوس گوسن در این ائتلاف خودرویی به دنبال توسعه محصولات برای آینده به ویژه خودروهای الکتریکی است. هدف اصلی این طرح تولید انبوه و سودآوری اعلام شده است.

در ابتدای این طرح رنو به تنهایی حرکت اولیه را آغاز کرد. زیرا کوئید به عنوان یک پروتوتایپ (نمونه اولیه) مطرح شد و آینده مشخصی برای آن متصور نبود. این در حالی بود که در همان زمان نیسان لیف فناوری خاص خودش را داشت. از طرفی رنو زوئی نیز روند تکنولوژی خودش را دنبال می‌کرد و میتسوبیشی نیز مدت زیادی را روی فناوری‌های جدید خود می‌گذراند. با این وجود ما در این دوره زمانی را برای طراحی پلت‌فرم، باتری و موتور صرف می‌کردیم.

البته این تنها سه اتحاد بزرگ خودروسازان ژاپن و فرانسه نیست که چین را بازار پرظرفیت خودروهای آینده می‌داند. فولکس‌واگن نیز طرح مشابهی رادر خصوص خودروهای الکتریکی چین، در اهداف خود قرار داده است. البته آلمان‌ها قصد ندارند از برندهای خود برای نفوذ در بازار این کشور استفاده کنند، اما قصد دارند تکنولوژی و دانش خود را در اختیار صنایع محلی قرار دهند تا به رشد الکتریکی‌ها در چین منجر شود.

برای بزرگ‌نمایی، روی عکس کلیک کنید.‌
برای بزرگ‌نمایی، روی عکس کلیک کنید.‌
برای بزرگ‌نمایی، روی عکس کلیک کنید.‌
برای بزرگ‌نمایی، روی عکس کلیک کنید.‌

برگرفته از : عصرایران

دوشنبه 20 آذر 1396 ساعت 19:02  
 نظرات    
 
سیدرسول سجادی 08:39 سه شنبه 21 آذر 1396
0
 سیدرسول سجادی
عالی