|
به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان فارس، صدای مشاور سلامت فارس برای ارتقای سطح سواد سلامت مردم و بالا بردن دانش مردم برای حفظ و مراقبت از سلامت جسمی و روانی خود مطالب آموزشی را منتشر می کند و در عین حال به پرسشهای مطرح شده از سوی شهروندان در این زمینه پاسخ می دهد.
یادآوی می شود، شهروندان ایرانی از هر جای ایران می توانند سولات مورد نظر خود را درباره مسائل مرتبط با سلامت جسم، سلامت روان،بیمارهای واگیر و غیر واگیر و راههای پیشگیری ودرمان آنها طی تماس با شماره تلفن 02188911667 یا ایمیل [email protected] مطرح کنند.
آبمیوههای صنعتی برای کودکان مفید نیست
رئیس اداره بهداشت حرفهای وزارت بهداشت گفت: آبمیوههای صنعتی به دلیل داشتن مواد رنگی، اضافه شدن قند و افزودنیها و حذف فیبر قطعاً نمیتواند برای کودکان مفید واقع شود.
رضا عزتیان، رئیس اداره بهداشت حرفه ای وزارت بهداشت در پاسخ به پرسسش یکی از شهروندان درباره مصرف آبمیوه های صنعتی برای کودکان، اظهارداشت: آبمیوههای صنعتی موجود در بازار زیان آور نیستند چرا که پروانه بهرهبرداری از وزارت بهداشت دارند و موادی که دارای پروانه وزارت بهداشت هستند قطعاً نمیتوانند برای افراد زیانآور باشند اما به دلیل وجود مواد قندی و مواد رنگی در ترکیبات این آبمیوهها بسته به شرایط مصرف کننده باید به صورت محدود و سنجیده مطرح شود.
رئیس اداره خدمات بهداشت حرفهای و مشاغل خاص گفت: کودکان، سالخوردگان و افرادی که بیماریهای خاص دارند در مصرف این مواد و آبمیوههای صنعتی باید دقت داشته باشند.
عزتیان مصرف انواع آبمیوه چه طبیعی و چه صنعتی را به دلیل حذف فیبر و الیاف برای کودکان دارای ارزش تغذیهای ندانست و افزود: در تهیه آبمیوهها فیبر و الیاف میوه که برای تامین سلامت حائز اهمیت هستند حذف میشود و میتوان گفت از ارزش غذایی میوه کاسته میشود.
مسئول بهداشت کشاورزی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تصریح کرد: فیبر موجود در بعضی از گیاهان از جمله پرتقال و نارنگی میتواند از بروز سرطان روده جلوگیری کند چرا که این مواد حرکات روده را در حال طبیعی نگه میدارند.
رئیس اداره خدمات بهداشت حرفهای و مشاغل خاص وزارت بهداشت ادامه داد: آبمیوههای صنعتی به دلیل مواد رنگی کم یا زیاد، اضافه شدن قند و افزودنیها و حذف فیبر قطعاً نمیتواند برای کودکان مفید واقع شوند و به طور قطع میتوان گفت میوه در اولویت بالاتری از انواع آبمیوه و حتی آبمیوه طبیعی قرار میگیرد.
عزتیان گفت: در مواردی که کودک بیمار است و نمیتوان به او حجم زیادی از میوه خوراند، میتوان از آبلیمو یا آبپرتقال تازه خانگی استفاده کرد اما باید دقت کرد که استفاده از آبمیوه طبیعی نمیتواند به طور مستمر در رژیم غذایی کودک گنجانده شود و میوه حذف شود.
کم تحرکی و مصرف غذاهای چرب زمینهساز سرطان کبد
محسن نصیری، طوسی فوق تخصص گوارش و کبد در پاسخ به پرسش یکی از شهروندان درباره روشهای پیشگیری از سرطان کبد اظهار داشت: سرطان کبد امروزه جزو 5 سرطانی است که بیشترین مرگ و میر را در جهان دارد و رشد فزایندهای را در میان سرطانها به خود اختصاص داده است.
وی در مورد علت اصلی شیوع این سرطان در جامعه گفت: با افزایش شیوع بیماریهای مزمن کبدی مانند هپاتیت C و کبد چرب این سرطان نیز افزایش مییابد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در مورد نقش آلودگی هوا در ایجاد سرطان کبد گفت: هنوز ارتباط مستقیم آلودگی هوا با این سرطان از نظر علمی ثابت نشده ولی به دلیل صنعتی شدن جوامع و کم شدن تحرک بین مردم و ورزش نکردن و همچنین افزایش دسترسی به کالری و انرژیهای اضافی کبد چرب در افراد بیشتر شده که در نتیجه به مرور زمان با درمان نشدن منجر به سیروز کبدی و در نهایت سرطان کبد میشود.
این فوق تخصص گوارش و کبد به آنهایی که بیماریهای مزمن کبدی دارند یا در افراد درجه یک آنها سرطان کبد مشاهده شده توصیه کرد تا آزمایشهای لازم را انجام دهند و افراد پرخطرتر هر 6 ماه یکبار با آزمایش خون و تست مارکر پروتئین و همچنین سونوگرافی، کبد خود را چک کنند.
وی در مورد راهکارهای درمانی سرطان کبد گفت: بسته به اینکه این سرطان در چه مرحلهای تشخیص داده میشود امکان درمان آن وجود دارد. اگر سرطان در مراحل اولیه تشخیص داده شود و به اندامهای دیگر سرایت نکرده باشد با جراحی قسمتی از کبد و توده سرطانی را برمیداریم.
به گفته نصیری طوسی افرادی که زمینه کبدی خوبی هم ندارند و توده آنها بزرگتر از 5 سانتیمتر باشد کاندیدای پیوند کبد میشوند تا برای همیشه مشکل آنها برطرف شود.
وی تصریح کرد: اما در برخی افراد که به دلیل بیماری های زمینه ای و عدم تحمل بیهوشی امکان جراحی وجود ندارد از روشهای درمانی نگهدارنده استفاده میکنیم که از طریق سیستم آنژیوگرافی وارد شریان کبد شده و با تزریق ماده شیمیایی رگهای اطراف تومور سرطانی را مسدود میکنیم تا تومور به مرور کوچک شود. ولی در نهایت این روش 30 درصد بهبودی در بر دارد و در نهایت باید گفت شیمیدرمانی برای این نوع سرطان وجود ندارد.
افراد خودشیفته حسود میشوند
عبدالله امیدی؛ متخصص بهداشت روان گفت: افراد خودشیفته خودشان را برتر از دیگران میدانند، به شکل مرضی حسود هستند. دیگران را استثمار میکنند و نمیتوانند پیشرفت دیگران را ببینند.
وی اظهار داشت: شخصیتهای خودشیفته اشتغال ذهنی نسبت به ظاهر زیبایی، هوش، ذهن و قدرت خود دارند.
وی افزود: آنها خودشان را برتر از دیگران میپندارند بنابراین حس همدلی این افراد با دیگران کمتر است مبتلایان به شخصیت خودشیفته به دلیل اشتغال ذهنی نمیتوانند با افراد جامعه همدلی کنند و خودشان را به جای دیگران بگذارند.
امیدی ادامه داد: آنها خودشان را افرادی استثنایی و ویژه میدانند بنابراین دیگران با آنها رابطه برقرار نمیکنند هر چند که مبتلایان به این اختلال نیز نمیتوانند با دیگران رابطه برقرار کنند. مبتلایان به این اختلال معتقدند که دیگران قدر آنها را نمیدانند.
این متخصص بهداشت روانی با اشاره به صفت «حسادت» در این افراد گفت: افرادی که به اختلال شخصیت خودشیفته مبتلا هستند به شدت و به طور مرضی حسود هستند.
وی افزود: این رفتار از آنجا نشأت میگیرد که مبتلایان نمیتوانند دیگران را در جایگاهی بالاتر از خود ببینند و خود را لایق آن میدانند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کاشان تصریح کرد: ویژگی دیگر این افراد، بهرهکشی از دیگران است. آنها در مسائل کوچک خانوادگی نیز همسر و فرزندان خود را استثمار میکنند.
وی ادامه داد: مبتلایان به اختلال شخصیت خودشیفته به شدت از انتقاد بیزارند و بیشتر مواقع با خشم نسبت به انتقاد واکنش نشان میدهند. این اختلال شخصیت در مردان بیشتر از زنان است.
وی ادامه داد: درباره تأثیر ژنها بر بروز این اختلال باید گفت ژن مانند رنگ مو و چشم در ایجاد این اختلال مؤثر نیست. این خلق و خو است که انتقال پیدا کرده و تحت تأثیر محیط قرار میگیرد.
این متخصص بهداشت روانی گفت: در بچهها سرشتهای مختلفی وجود دارد که با آنها به دنیا میآید. برخی بچههایی دنبال محرک میگردند و راحت با محیط کنار نمیآیند اینها مستعد ابتلا به اختلالات شخصیت خوشه B مانند اختلال شخصیت خودشیفته هستند.
وی خاطرنشان کرد: تنوعطلبی ویژگی این کودکان است که با آن بزرگ میشوند. بنابراین کودکانی که با سرشت تنوعطلبی به دنیا میآیند، در آینده نیز افرادی خودشیفته و تنوعطلب میشوند.
سرما و آلودگی هوا از عوامل ایجادکننده سینوزیت
نظام الدین قهاری؛ متخصص گوش، حلق و بینی، انواع سینوزیت را التهابی، عفونی، حاد، مزمن و تحت حاد معرفی کرد و گفت: سینوزیتهای حاد در اثر سرماخوردگی،باد، سرما، آلودگی هوا و ویروس ایجاد میشوند.
وی اظهار داشت: استخوانهای صورت و فک و پیشانی عمدتاً تو خالی هستند و داخل آن از مخاط سینوس پر شده است.
متخصص گوش، حلق و بینی گفت: اگر مخاط سینوسی موجود در داخل این حفرهها متورم و ملتهب شود، سینوزیت اتفاق میافتد.قهاری، انواع سینوزیت را التهابی، عفونی، حاد، مزمن و تحت حاد معرفی کرد و گفت: سینوزیتهای حاد در اثر سرماخوردگی، باد، سرما، آلودگی هوا و ویروس ایجاد میشوند که اگر به آن بیاعتنایی شود ممکن است به سینوزیت تحت حاد و سپس مزمن و عفونی تبدیل شود.
وی تأثیر هوای سرد و آلوده را در التهاب مخاط سینوسها مؤثر دانست و گفت: اگر فردی از گرما به سرما یا از سرما به گرما وارد شود مخاط سینوسش آمادگی التهاب پیدا میکند.
متخصص گوش، حلق و بینی به افراد توصیه کرد: سعی کنند شبها حمام بروند و اگر در ساعات دیگری حمام میروند حداقل دو سه ساعت در منزل بمانند چرا که اگر فرد حمام رفته بلافاصله از محیط منزل خارج شود درست مثل آن است که شیشه داغی را در آب سرد قرار دهند؛ مخاط نیز به همین ترتیب برای پذیرش میکروبها شکننده میشود.قهاری ادامه داد: علائم سینوزیت میتواند از سردرد، گرفتگی بینی، آبریزش و تب تا ترشح پشت حلق و احساس ضعف و خستگی در افراد متغیر باشد.
«بومادران» دردهای معده را آرام میکند
محمد سوختانلو، متخصص بیوشیمی نیز اظهار داشت: عصاره گیاه بومادران با تقویت عوامل محافظتکننده مخاط معده، کاهش ترشح اسید، افزایش موکوس، تضعیف عوامل تهاجمی و آسیبرسان، کاهش تولید رادیکالهای آزاد و افزایش ترکیبات آنتی اکسیدان در پیشگیری از ایجاد زخم معده تاثیرات مثبتی دارد.
وی خاطر نشان کرد: نتایج تحقیقات انجام گرفته نشان میدهد که عصاره آبی-الکلی گیاه بومادران اثر قابل توجهی بر زخم معده ناشی از ایندومتاسین در موش صحرایی دارد. این اثرات عمدتاً با کاهش اسید، افزایش ترشح مخاط (موسین) و افزایش عوامل آنتی اکسیدانت در بافت معده انجام میگیرد.
وی در ادامه به برخی ویژگیهای گیاه بومادران اشاره و خاطرنشان کرد: بومادران گیاهی است نسبتاً کوچک با ارتفاعی حدودا 15 تا 40 سانتیمتر که در طب سنتی ایران، به عنوان تقویتکننده و آرامبخش دردهای معده کاربرد زیادی داشته، بهطوریکه دم کرده این گیاه برای سوء هاضمه همراه با نفخ و کاهش اسید معده مفید دانسته شده است.
این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان این مخوطلب که «گیاه بومادران به علت دارا بودن تانن و مواد تلخ معطر بر روی سیستم اعصاب و بیماریهای عصبی مانند ضعف اعصاب و صرع اثر به سزایی دارد»، تاکید کرد: تنها گفتن این که یک گیاه بر روی یک بیماری خاص مؤثر است کافی نبوده و باید در تهیه یک داروی گیاهی نوع مواد مؤثر، مقدار، فرمولاسیون و مکانیسم اثر آنها ذکر و عوارض جانبی آن نیز مورد توجه قرار گیرند.
سوختانلو به تشریح روش انجام این پژوهش پرداخت و توضیح داد: ابتدا با استفاده از داروی ایندومتاسین در موشها، زخم معده ایجاد شد و سپس اثر درمانی و در ادامه اثر پیشگیریکننده تجویز گیاه بومادران بعد و قبل از ایجاد زخم معده مورد بررسی قرار گرفت که طی آن اثرات مثبت درمانی این گیاه روشن و در بررسی پاتولوژیک نیز بهبود زخم مشاهده شد.
شهروندان ایرانی از سراسر کشور می توانند سؤالات خود را درباره مسائل بهداشتی و درمانی با شماره تلفن 02188911667 یا ایمیل [email protected] با خبرنگاران گروه بهداشت و درمان خبرگزاری فارسدر میان بگذارند.
منــــبع: زیست نیوز