صفحه شخصی م افتخاری   
 
نام و نام خانوادگی: م افتخاری
استان: اصفهان - شهرستان: اصفهان
رشته: کارشناسی ارشد عمران - پایه نظام مهندسی: یک
شغل:  ناظر - مشاور - مدیرپروژه
شماره نظام مهندسی:  2465
تاریخ عضویت:  1388/12/26
 روزنوشت ها    
 

 راز طراوت و پیشرفت در مدارس فنلاند بخش عمومی

7

نه ترک تحصیل نه بی سوادی

راز طراوت و پیشرفت در مدارس فنلاند

سیستم آموزشی به گونه ای طراحی شده که امکان ترک تحصیل در آن تقریباً به صفر می رسد. اگر دانش آموزی ضعف داشته باشد، معلم در کلاس توجه ویژه ای به نیازهای او کرده و حتی ساعات زیادتری را برای تدریس به او اختصاص می دهد
عصر ایران؛ صالح سپهری فر- واژه «مدرسه» برای بسیاری از ما یادآور صبحگاه خشک و نظامی وار، سکوت و زل زدن به تخته سیاه و جزوه نویسی در کلاس و البته زنگ تفریحی است که در حکم آزادی موقت از زندان بوده است!


حالا تصور اینکه در جایی از این دنیا، کودکان در سن هفت سالگی و دیرتر از بسیاری از هم سن و سالان خود وارد مدرسه شوند، ساعات کمتری را در مدرسه بگذرانند، خبری از کلاس خصوصی و مدرسه غیرانتفاعی نباشد، بچه ها به ندرت تکلیف و امتحان داشته باشند، بهترین تجهیزات برای مدارس فراهم شود و هیچ کس به خاطر هوش پایین تر خود ترک تحصیل نکند احتمالاً خیلی عجیب به نظر می رسد!


هیچ کس بی سواد نیست


سال‌هاست که بی‌سوادی در کشور فنلاند ریشه‌کن شده است. موهبتی که دلیل آن را باید در سیستم آموزشی منحصر به‌ فرد این کشور جُست. این سیستم آموزشی با ویژگی‌های خاص خود سبب شده فنلاند با جمعیت اندک خود به یکی از کشورهای پیشرو در علم و فناوری بدل شود. اصلی‌ترین شاخصه این سیستم را باید دوری گزینی آن از استانداردسازی دانست.


در فنلاند محتوای درسی واحدی به مدارس اعلام نمی‌شود و تنها یک چهارچوب کلی به مدارس برای تدریس داده می شود. معلمان هر مدرسه می‌توانند محتوایی که خودشان مناسب می‌دانند را بر مبنای این چهارچوب طراحی و آموزش دهند.


یکی دیگر از ویژگی‌های بارز نظام آموزشی فنلاند، توجه به تک تک دانش آموزان و تلاش برای جلوگیری از ترک تحصیل است. در بیشتر کشورهای دنیا، دشواری دروس برای برخی از دانش‌آموزان که توانایی ذهنی کمتری برخوردارند موجب سرخوردگی و در نهایت ترک تحصیل آن‌ها می‌شود.


در فنلاند سیستم آموزشی به گونه ای طراحی شده که امکان ترک تحصیل در آن تقریباً به صفر می رسد. اگر دانش آموزی در درس خاصی ضعف داشته باشد، معلم در کلاس توجه ویژه ای به نیازهای او کرده و حتی ساعات زیادتری را برای تدریس به او اختصاص می دهد. آمار نشان می دهد 30 درصد از دانش‌آموزان در مدارس فنلاند در طول 9 سال نخست تحصیل مورد حمایت ویژه معلم خود قرار می‌گیرند. همچنین روانشناس و مشاور مدرسه به دانش آموزانی که در مدرسه با مشکلات آموزشی روبرو هستند کمک می کنند.


مدارس در فنلاند دولتی و کاملاً رایگان هستند. شمار دانش‌آموزان در کلاس‌های درس در فنلاند بسیار کمتر از متوسط جهانی است. به این ترتیب امکان ارتباط مؤثر بین معلم و دانش‌آموزان و امکان توجه بیشتر معلم به تک تک دانش آموزان فراهم می‌شود. همچنین در درس‌های عملی، حداکثر 16 دانش‌آموز در کلاس حضور دارد و به این ترتیب امکان بهره‌گیری بهتر از تجهیزات و آموزش بیشتر فراهم می‌گردد.


دوره ابتدایی در فنلاند شش سال است. معمولاً کودکان هر 6 سال را با یک معلم می‌گذرانند. بچه‌ها معلم خود را با نام کوچک صدا می‌کند، در سر کلاس‌ها می‌توانند دمپایی به پا کنند و خلاصه اینکه کار و هوایی بسیار دوستانه در کلاس‌ها جریان دارد. در دورة ابتدایی خبری از تکلیف خانه و امتحان نیست. تنها در دوره دبیرستان، آن‌هم به شکل محدود و نه چندان رسمی، تکلیف خانه و امتحان وجود دارد. بچه ها در وقت آزاد خود به تفریح، ورزش یا فعالیت های هنری می پردازند.


منزلت والای معلمان در فنلاند


معلمان در جامعه فنلاند شان و منزلتی هم رده با پزشکان و وکلا دارند. تمامی معلمان در این کشور دارای مدرک کارشناسی ارشد هستند و معمولاً از میان 10 درصد ممتاز فارغ‌التحصیلان دانشگاه انتخاب می‌شوند. همچنین معلمان حقوق و مزایای بسیار بالایی دارند. آنها هر روز تنها چهار ساعت تدریس می‌کنند و البته هر هفته باید دو ساعت در کلاس‌های آموزش ضمن خدمت شرکت کنند. شغل معلمی از شغل های پرطرفدار در فنلاند است و کثیری از شهروندان متقاضی خدمت درآن هستند.


نظام آموزشی، رمز پیشرفت فنلاند


فنلاند منابع طبیعی چندانی ندارد و به همین دلیل فنلاندی ها، نیروی انسانی را اصلی‌ترین منبع اقتصادی کشور خود می دانند. از نظر فنلاندی ها آموزش و پرورش هزینه نیست، بلکه نوعی سرمایه‌گذاری بلندمدت است. به همین دلیل شاید هیچ شگفت‌آور نباشد که درآمد ناخالص ملی فنلاند با جمعیت 4/5 میلیونی نفری برابر با 250 میلیارد دلار باشد. کافی است این رقم را با درآمد ناخالص ملی 514 میلیارد دلاری ایران هفتاد و چند میلیونی قیاس کنید تا بهتر متوجه این تفاوت شوید!



منابع:

www.businessinsider.com

www.huffingtonpost.com

سه شنبه 15 بهمن 1392 ساعت 10:10  
 نظرات    
 
امیر یاشار فیلا 17:16 سه شنبه 15 بهمن 1392
2
 امیر یاشار فیلا

بسیار عالی ...

و سپاس ویژه از شما، جناب مهندس افتخاری.

یاد کتاب «توتوچان، دخترکی آن‌سوی پنجره»، مدرسه‌ی «توموئه» و بنیادگذارش، «سوزاکو کوبایاشی» افتادم ...


بسیار مشتاق‌ام درباره‌ی کشور فنلاند بیش‌تر بدانم.
پریروز هم فراخوان مسابقه‌ی طراحی مرکز گردشگری و خدمات شهر «تامپره»ی فنلاند را اختصاصاً برای انتشار در iiiwe به فارسی برگرداندم، که در بخش اخبار «من، تو و صنعت ساختمان» منتشر شد :

فراخوان مسابقه‌ی طراحی مرکز گردشگری و خدماتِ شهر «تامپره»ی فنلاند
م افتخاری 08:20 چهارشنبه 16 بهمن 1392
2
 م افتخاری
سپاس از ابراز لطف شما آقای مهندس فیلا:
تصور کنم این پاراگراف آخر لب مطلب باشد
"نظام آموزشی، رمز پیشرفت فنلاند

فنلاند منابع طبیعی چندانی ندارد و به همین دلیل فنلاندی ها، نیروی انسانی را اصلی‌ترین منبع اقتصادی کشور خود می دانند. از نظر فنلاندی ها آموزش و پرورش هزینه نیست، بلکه نوعی سرمایه‌گذاری بلندمدت است. به همین دلیل شاید هیچ شگفت‌آور نباشد که درآمد ناخالص ملی فنلاند با جمعیت 4/5 میلیونی نفری برابر با 250 میلیارد دلار باشد. کافی است این رقم را با درآمد ناخالص ملی 514 میلیارد دلاری ایران هفتاد و چند میلیونی قیاس کنید تا بهتر متوجه این تفاوت شوید!"


حالا در کشور عزیزمان در حال پرتاب شدن از آن طرف بام هستیم
مدارس غیرانتفاعی، نمونه مردمی، استعدادهای درخشان و و و ... به قولی "نقل هفت که نه هفتاد دست آفتابه لگن است و شام ونهار هیچی" در این مراکز به تنها مطلبی که توجه نمی‌شود پرورش و آموزش زندگی است. آموزش هست ولی آموزش تست‌زنی آن هم بیشتر تست هوش و رندی به جای مفاهیم درسی و فنی.
البته از دید دست‌اندرکاران امر آموزش و پرورش ، دانش آموزان سرمایه هستند ولی سرمایه‌های برای سودجویان و منفعت طلبان این مقوله نه برای خود دانش‌آموزو میهنی که باید توسط ایشان ساخته شود.
م افتخاری 08:23 چهارشنبه 16 بهمن 1392
0
 م افتخاری
ضمناً جهت آگاهی خودم :
"بنیادگذار" صحیح است یا "بنیادگزار"
توضیح جنابعالی سبب افزایش آگاهی حقیر خواهد شد
مائده علیشاهی 10:34 چهارشنبه 16 بهمن 1392
0
 مائده علیشاهی
سپاس ویژه.
امیر یاشار فیلا 15:13 چهارشنبه 16 بهمن 1392
0
 امیر یاشار فیلا

آقای مهندس افتخاری، سرور گرامی
به روی چشم، عرض می‌کنم؛
هرچند می‌دانم جناب‌عالی خود بر این نکات اشراف و چیرگی دارید و این پرسش را از آن رو مطرح کرده‌اید تا شاید شماری دیگر از دوستان که به تفاوت‌هایی از این دست بی‌توجه‌اند، ببینند و بخوانند و توجه کنند.

بر پایه‌ی واژه‌نامه‌ها و فرهنگ‌نامه‌های معتبری همچون «فرهنگ فارسی معین» و «لغت‌نامه‌ی دهخدا»،
معانی دو فعل «گذاردن» و «گزاردن» از این قرارند:

ـ گذاردن (=گذاشتن) : نهادن، قرار دادن، جای دادن، وضع کردن، رها کردن.
برای نمونه :
ـ کتاب را در گنجه گذاشتم. (نهادن)
ـ از سربازی که آمد، دایی‌اش او را سر کار گذاشت. (معنای مجازیِ جای دادن)
ـ مرگ نابه‌هنگام او، اندوهی بزرگ در قلبم گذاشت. (معنای مجازیِ نهادن و جای دادن)
ـ پدرش راضی نبود، اما سرانجام گذاشت ازدواج کنند. (رها کردن؛ معنای مجازیِ اجازه دادن)
ـ مرغ‌هایمان دیروز چندین تخم گذاشتند. (نهادن، رها کردن)
ـ سرپرست کارگاه این قانون را گذاشته است. (وضع کردن، نهادن)

ـ گزاردن : انجام دادن، به جا آوردن، ادا کردن، پرداختن، رساندن (تبلیغ و ابلاغ)، بیان کردن (=اظهار کردن، شرح دادن، تعبیر کردن، تفسیر کردن).
نمونه‌ها :
ـ به گزارش «اعتماد»، در صف دریافت سبد کالا، درگیری‌هایی رخ داد. (گزارش = اسم مصدر از فعل «گزاردن» = بیانیه، اظهاریه، نوشتار یا گفتار مشروح، Report)
ـ کارگزارانِ بورس پیش‌بینی کرده‌اند که این روند صعودی تا پایان هفته نیز ادامه داشته باشد. (کارگزار = انجام‌دهنده‌ی کار)
ـ پادشاه خواب‌گزار را فرمود: مردک! این چه پریشان‌گویی و یاوه‌بافی‌ست!؟ (خواب‌گزار = تعبیرکننده و شرح‌دهنده‌ی خواب)
ـ کاش دست از این گله‌گزاری برداری و نگاهت را روی نکات مثبت متمرکز کنی. (گله‌گزاری = حاصل مصدر از فعل مرکب «گله گزاردن» = گله کردن)
ـ ما همه خدمت‌گزارنِ شما مردم فهیم هستیم و شوق خدمت داریم. (خدمت‌گزار = به جای آورنده‌ی خدمت، به‌انجام‌رساننده‌ی خدمت، خدمت‌کار)
ـ مدیر مؤسسه‌ی اعتباری نام‌برده، به وام‌گزارن هشدار داد که اقساط عقب‌افتاده را تأدیه و تسویه کنند. (وام‌گزار = پرداخت‌کننده‌ی وام، اداکننده‌ی وام، تأدیه‌کننده‌ی وام)
ـ حق‌گزارانه نگاهی به چهره‌ی او انداخت و بی هیچ سخنی به راه افتاد. (حق‌گزارانه: قید حالت؛ حق‌گزار = به‌جای‌آورنده‌ی حق، اداکننده‌ی حق)
ـ خبرگزاری مهر نسخه‌ی آزمایشی پایگاه اینترنتی‌اش را راه‌اندازی کرد. (خبرگزاری = حاصل مصدر از فعل «خبر گزاردن» = خبر رساندن، بیان کردنِ خبر، شرح دادنِ خبر)

بر پایه‌ی آنچه گفته شد، برای آن که بدانیم کدام واژه را با «ز» بنویسیم و کدام را با «ذ»، کافی‌ست به معنای واژه در جمله یا در ترکیب توجه کنیم: هرجا «گزاردن» به معنای انجام دادن، به جا آوردن، ادا کردن، پرداختن، رساندن، بیان کردن و مانند این‌ها بود، باید آن را با «ز» بنویسم؛ و هرجا به معنای نهادن، قرار دادن، جای دادن، وضع کردن، رها کردن یا اجازه دادن و مانند این‌ها بود، باید آن را با «ذ» بنویسم.

بنابراین، صورت درستِ نگارشی شماری از این واژه‌ها چنین است :
ـ قانون‌گذار، سرمایه‌گذار، پایه‌گذار، بنیادگذار، بنیان‌گذار، بیمه‌گذار، تخم‌گذار، مرهم‌گذار، امانت‌گذار.
ـ نمازگزار، کارگزار، خدمت‌گزار، وام‌گزار، سپاس‌گزار، حق‌گزار، خواب‌گزار، باج‌گزار، شکرگزار.

بد نیست به این نکته هم اشاره کنیم که علتِ فزونی اشتباه در به‌کارگیریِ جابه‌جای دو واژه‌ی «گذار» و «گزار» (که بُن مضارع فعل‌های «گذاردن« (=گذاشتن) و «گزاردن» هستند)، افزون بر همانندیِ آوایی این دو فعل، این است که کاربرد «گزاردن» به‌صورتِ فعل، به ادبیاتِ رسمی و معیار و نوشتارهای برجامانده از سده‌های گذشته محدود مانده، و به زبانِ گفتار یا محاوره‌ایِ امروزمان چندان راه نیافته است، مگر در شماری از واژه‌های مرکب که پیش‌تر نمونه‌هایش آورده شد.

گاهی نیز آن‌چه به‌تبع شکل امروزینِ زندگی در گفتارها و نوشتارهای امروزی به کار می‌رود، با برخی واژه‌ها فقط همانندیِ آوایی دارند و معنایشان متفاوت است؛ مانند «پیام‌گذار» و «پیام‌گزار»، که اولی از یکی‌دو دهه‌ی پیش و در پی همه‌گیر شدنِ کاربرد تلفن‌های دارای پیام‌گیر ساخته شده، اما دومی از واژه‌های سده‌های پیشین به‌معنای «پیام‌آور» و «پیام‌رسان» بوده است.
همین وضعیت را در معناها و کاربردهای امروزین و قدیمیِ چند ترکیب انگشت‌شمار دیگر همچون «سیاست‌گزار» و «سیاست‌گذار»، و «منت‌گزار» و «منت‌گذار» نیز می‌توان دید؛ که اندکی بیش‌تر توجه و تعمق می‌خواهد.
نیما محسون 19:29 چهارشنبه 16 بهمن 1392
0
 نیما محسون
آموزش یکی از پایه های الفبای توسعه است.